Σταμάτησε η "καρδιά" των Φιλιππίνων

Πέθανε η πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν «Κόρι» Ακίνο. Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε 10ήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο της πρώην προέδρου, η οποία έχασε την μάχη με τον καρκίνο που την ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα.
Η Αρόγιο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, εξήρε την Ακίνο για την αποκατάσταση «της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο έθνος μας σε μια εποχή μεγάλου κινδύνου». «Το έθνος μας θα θρηνήσει το χαμό της», ανέφερε η Αρόγιο σε δήλωσή της. «Ανακοινώνω... μια 10ήμερη περίοδο εθνικού πένθους».
Η Ακίνο, παρότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Μάρτιο του 2008, ηγείτο των κινητοποιήσεων εναντίον της Αρόγιο.
Είχε καλέσει επανειλημμένως τη σημερινή πρόεδρο να παραιτηθεί.
Η πρώην προστατευόμενή της κυβερνά επί εννέα χρόνια, που σημαδεύτηκαν από μαζικά φαινόμενα διαφθοράς και καταγγελίες περί αθέμιτου πλουτισμού μελών της οικογένειάς της.
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είπε: «Η Κόρι Ακίνο ήταν αγαπητή στο έθνος της και την θαύμαζε ο κόσμος για το μεγάλο της θάρρος μετά την δολοφονία του συζύγου της και αργότερα στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της χώρας.Συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στις Φιλιππίνες ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης από ένα απολυταρχικό καθεστώς με πίστη στη χώρα της και στο λαό της» .
Ο γερουσιαστής Μπενίνο Ακίνο δολοφονήθηκε στις 21 Αυγούστου 1983 και αυτό πυροδότησε χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις κατά του τότε δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος.
Τον Φεβρουάριο του 1986 η Ακίνο ηγήθηκε τετραήμερης λαϊκής εξέγερσης που ανάγκασε τον Μάρκος και την οικογένειά του να καταφύγουν εξόριστοι στην Χαβάη.Η Ακίνο διετέλεσε πρόεδρος των Φιλιππίνων μέχρι το 1992.

Σχόλια