Ρατσιστές οι Τούρκοι;

Εξαιρετικά ρατσιστές είναι οι Τούρκοι, σύμφωνα με μελέτη του τουρκικού ινστιτούτου ερευνών Frekans, που έδειξε πως ο μέσος Τούρκος δείχνει ελάχιστη ανεκτικότητα προς ξένες κουλτούρες και θρησκείες. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τις μειονότητες, και δεν επιθυμούν την παρουσία μεταναστών σε κρατικές υπηρεσίες.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 1.108 άτομα: το 57% δήλωσε ότι δεν ήθελε να έχει για γείτονα έναν άθεο, το 42% είναι αρνητικά προσκείμενο προς τους Εβραίους και το 35% προς τους χριστιανούς.
Επίσης, το 18% δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε στη διπλανή πόρτα μία μη- τουρκική οικογένεια.
Στην Τουρκία εξακολουθούν να διαβιώνουν μικρές μειονότητες Ελλήνων, Εβραίων και Αρμενίων. Αν και αναγνωρίζονται ως μειονότητες από το επίσημο τουρκικό κράτος, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Εβραίοι δεν είναι σε καμιά περίπτωση πιστοί στη χώρα, ενώ το 47% είπε το ίδιο για τους Αρμένιους και τους Έλληνες. Επίσης, 57% είπε πως δεν επιθυμεί να εργάζονται μη μουσουλμάνοι σε υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ το 55% θέλει να αποκλειστούν από θέσεις στην αστυνομία, το στρατό και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Ακόμη, 44-51% θεωρεί ότι δε θα έπρεπε να επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους να κατέχουν σημαντικές θέσεις σε πολιτικά κόμματα, ή να εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επιστημονικά ιδρύματα ή σε ιατρικά κέντρα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι εθνικιστικές τάσεις κερδίζουν έδαφος στο εσωτερικό της Τουρκίας- και μάλιστα εντός μίας περιόδου που ασκούνται πιέσεις από την Ε.Ε. για βελτίωση της αντιμετώπισης των μειονοτήτων, στα πλαίσια των ενταξιακών προσπαθειών της χώρας.

Σχόλια