Νταβούτογλου: Έχουν να κερδίσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ από την Τουρκία

Ποια Τουρκία; Η Ευρώπη έχει να κερδίσει από την Τουρκία! Κι αν θέλει να γίνει στρατιωτική δύναμη που να παίζει ρόλο, πρέπει να δεχτεί την Τουρκία στην αγκαλιά της. Όσο για την γείτονα και τη σχέση της με το ΝΑΤΟ, δεν την ενδιαφέρει ποσώς να γίνει χώρα-δορυφόρος της Συμμαχίας. Δεν τα είπε, βέβαια, έτσι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της διπλωματίας, όμως αυτά ακριβώς εννοούσε:

Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και χωρίς την Ε.Ε., παρατήρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας στον αντίποδα ότι η Ε.Ε. μπορεί να αποκτήσει «σημαντικό στρατηγικό βάρος» από την ένταξη της Τουρκίας.

Τα ελληνοτουρκικά
Στην αναφορά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη βούληση της Αγκυρας να τοποθετηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα σε ένα νέο πλαίσιο, με ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και συζήτηση των προβλημάτων. «Συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, για ένα πλαίσιο που θα φέρει μια μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο και θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως ο στόχος είναι σαφής: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση που θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». «Μέχρι τότε όμως», συμπλήρωσε, «θα συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για πιο αποτελεσματική προβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, στη διεθνή κοινότητα και άρση των περιορισμών που στρέφονται εναντίον της».

"Εμείς είμαστε δύναμη"
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου έστειλε το εξής μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σήμερα», είπε, «η Ε.Ε. έχει μπροστά της μια στρατηγική επιλογή. Ή θα γίνει μία παγκόσμια δύναμη, σημαντική και δραστήρια από πολιτική και στρατηγική άποψη, ανταγωνιστική από οικονομική πλευρά και αφομοιωτική πολιτισμικά ή θα είναι μία ηπειρωτική δύναμη, με μειωμένη πολιτική επιρροή και οικονομική ανταγωνιστικότητα και εσωστρεφής από πολιτισμική άποψη».
«Υπό αυτή την έννοια η ένταξη της Τουρκίας θα έχει το χαρακτήρα εξέτασης για την ΕΕ. Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την ΕΕ. Υπάρχει όμως σημαντικό στρατηγικό βάρος που μπορεί να προσθέσει η Τουρκία, στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πήρε η μπάλα και το ΝΑΤΟ
Ο κ. Νταβούτολγου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πυραυλικής ασπίδας για την οποία η Τουρκία δέχεται πιέσεις από το ΝΑΤΟ. Αφού σημείωσε τη σημασία της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προβλημάτων ασφάλειας, παρατήρησε πως τα μέτρα που θα λαμβάνει το ΝΑΤΟ θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες μέλη. «Καμία περιοχή, καμίας χώρας, δεν μπορεί να μείνει εκτός της ζώνης αυτής».
Όπως είπε, η Τουρκία «δεν επιθυμεί να είναι το πλευρικό μέλος, μια χώρα δορυφόρος του ΝΑΤΟ, όπως ήταν την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή από καμία γειτονική χώρα και δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει αντίληψη απειλής από συγκεκριμένες χώρες. Είναι απαραίτητη η δραστήρια συμμετοχή της Τουρκίας σε όλους τους σχεδιασμούς ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αλλά αποδίδουμε σημασία στο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των προσπαθειών διαμόρφωσης τόξου ειρήνης, γύρω από τη χώρα μας και των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ. Δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν νέα σύνορα και νέα τείχη».

Σχόλια