Στους 148 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι


Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 8 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στο αρχιπέλαγος των Νησιών Σαμόα, στο νότιο Ειρηνικό, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 148 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Μια δεύτερη δόνηση, σήμερα το πρωί, έκανε τους επίσημους να φοβούνται ότι, τελικά, ο αριθμός των νεκρών θα εκτοξευθεί... Στη Δυτική Σαμόα οι νεκροί είναι 110, στην Αμερικανική Σαμόα 31 και στα νησιά Τόνγκα επτά.
Στο μεταξύ, στο Πάγκο Πάγκο πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόα η κατάσταση είναι τραγική. Η πόλη αυτή των 65.000 κατοίκων έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Τα περισσότερα καταστήματα και γραφεία έχουν λεηλατηθεί, ανακοίνωσε η Μπέτι Αχσον εκπρόσωπος του υπουργείο Ασφαλείας.
"Οι λεηλασίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι αστυνομικοί που μπορούν να περιπολούν στις περιοχές αυτές, γιατί προτεραιότητα έχει η παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες», τόνισε η ίδια.
Σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, το 90% των καταστημάτων στο Πάγκο Πάγκο έχει καταστραφεί και οι λεηλασίες συνεχίζονται από συμμορίες που κλέβουν οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και τρόφιμα.
Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται επίσης οι αγνοούμενοι στα νησιά Σαμόα, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλά χωριά.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η καταστροφή στις Σαμόα είναι αφάνταστη. «Οι παραλίες γύρω από παραθαλάσσια χωριά είναι γεμάτες πτώματα», σύμφωνα με τον νεοζηλανδικό ιστότοπο Stuff. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύματα ύψους 6 μέτρων παρέσυραν αυτοκίνητα και ανθρώπους και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της Δυτικής Σαμόας. Είκοσι λεπτά μετά το σεισμό ακολούθησε το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον Σάλα, τα κύματα έφτασαν ακόμα και τα 7,5 μέτρα.
Το αρχιπέλαγος των Σαμόα αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα. Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων κρίσης (Fema) αποφάσισε σήμερα να στείλει δυο ομάδες διάσωσης στις αμερικανικές Σαμόα.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η πρώτη επείγουσα βοήθεια των 150.000 ευρώ που αποδεσμεύτηκε για τα νησιά Σαμόα θα καταβληθεί στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική αρωγή, προμήθεια ύδατος και κατασκευή καταφυγίων.

Στη φωτογραφία κάτοικοι της πρωτεύουσας περιμένουν στη σειρά για να πάρουν τρόφιμα και νερό

Σχόλια