Σείεται η γη στο Βανουάτου

Τρεις ισχυροί σεισμοί "χτύπησαν" μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας και δέκα λεπτών, το πρωί της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2009, το Νότιο Ειρηνικό και προκάλεσαν τσουνάμι. Ως τώρα δεν υπάρχουν νεώτερα για θύματα ή ζημιές, είτε από τους σεισμούς, είτε από το τσουνάμι. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται κοντά στα νησιά Βανουάτου.
Είχαν προηγηθεί πολλές μικροδονήσεις, οι οποίες χτυπούσαν, διαδοχικά, για πάνω από τέσσερις ώρες.
Η πρώτη δόνηση, των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9.03 τοπική ώρα σε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων, 295 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά του Εσπιρίτου Σάντο, στα Βανουάτου. Ένας δεύτερος σεισμός, 7,7 Ρίχτερ, χτύπησε 15 λεπτά αργότερα, από επίκεντρο 340 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά του Λάγκανβιλ. Ο τρίτος σεισμός, των 7,1 Ρίχτερ, ήρθε μία ώρα και 10 λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, από απόσταση 280 χιλιομέτρων βόρεια βορειοδυτικά του Λάνγκανβιλ.
Οι ισχυρότατοι σεισμό στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό προκάλεσαν τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για το ύψος των κυμάτων.
Το τσουνάμι μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις παραθαλάσσιες περιοχές κοντά στα επίκεντρα των δύο μεγάλων σεισμών, μεταξύ του Βανουάτου και των νήσων του Σολομώντα.

Σχόλια