Μέση Ανατολή: Συγκρούσεις μεταξύ Ορθόδοξων Εβραίων και Αράβων

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Ουμ ελ-Φάχεμ του Ισραήλ, στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αραβικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης δεκάδων "Ορθόδοξων" Εβραίων εξτρεμιστών. Οι άραβες κάτοικοι θεώρησαν πρόκληση τη διαδήλωση κι ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα, με
όπλα πέτρες και ξύλα.
Η ηρεμία επανήλθε μια ώρα μετά τις συμπλοκές ανάμεσα σε σχεδόν 200 Άραβες αντι-διαδηλωτές και την αστυνομία που έκανε λόγο για δέκα συλλήψεις. Τη στιγμή όπου οι 70 εβραίοι διαδηλωτές έφθαναν στην πόλη του βορείου Ισραήλ, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου και χρησιμοποίησε μάνικες νερού για να διαλύσει τη συγκέντρωση των αντι-διαδηλωτών. Ορισμένοι αντι-διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα και ανεβασμένοι πάνω στις στέγες, πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και στους εβραίους διαδηλωτές. Άλλοι άναψαν φωτιές πάνω σε λάστιχα και κλαδιά. «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη», φώναζαν υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι σταδιακά επανήλθε η ηρεμία στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των εβραίων διαδηλωτών και τη σύλληψη δέκα ατόμων που πετούσαν πέτρες. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από ισραηλινούς αστυνομικούς μεταμφιεσμένους σε αντι-διαδηλωτές.
Ακροδεξιοί εβραίοι εξτρεμιστές έφθασαν από την Ιερουσαλήμ στην αραβική πόλη Ουμ ελ-Φάχεμ στο βόρειο Ισραήλ για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στη μνήμη της 20ης επετείου σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο της δολοφονίας στη Νέα Υόρκη του ραβίνου Μέιρ Καχάνε, του επικεφαλής του εκτός νόμου ρατσιστικού αντι-αραβικού κινήματος Καχ το 1994.
Οι εβραίοι εξτρεμιστές φώναζαν από την πλευρά τους «Θάνατο στους τρομοκράτες» ζητώντας την απαγόρευση του ισλαμικού κινήματος στη χώρα και ισόβια κάθειρξη για σεΐχη Ράεντ Σάλαχ, τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ισλαμικού κινήματος στο Ισραήλ.

Σχόλια