Πέθανε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 69 ετών. Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Ομπάμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του. Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έχασαν «έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες τους».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τη θλίψη του για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του απεσταλμένου του για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό διπλωμάτη «μοναδική μορφή» και «αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του ειδικού του απεσταλμένου, δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες του Ντέιτον που έθεσαν τέρμα στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995. «Οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς όπως και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής λόγω της πατριωτικής υπηρεσίας μισού αιώνα που προσέφερε ο πρεσβευτής Χόλμπρουκ», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σχόλια